RAN- verkosto

Radicalisation Awareness Network (RAN) -verkosto on Euroopan neuvoston alaisuudessa toimiva, väkivaltaista ekstremismiä käsittelevä asiantuntijaverkosto.

RAN on käytännön työntekijöiden verkosto niille, jotka työskentelevät päivittäin ihmisten kanssa, jotka ovat jo radikalisoituneet tai jotka ovat alttiita radikalisoitumiselle. Verkostossa ovat mukana poliisi- ja vankilaviranomaisia, mutta myös niitä, joita ei perinteisesti mielletä terrorismin vastaisissa toimissa mukana oleviksi, kuten opettajia, nuorisotyöntekijöitä, kansalaisyhteiskunnan edustajia, paikallisviranomaisten edustajia ja terveydenhuollon ammattilaisia.

RAN -työryhmissä asiantuntijat voivat jakaa laajan tietämyksensä ja ensikäden kokemuksensa toistensa kanssa ja vertaisarvioida eri käytäntöjä. RAN -verkosto muodostaa alustan eri yhteiskuntasektorin toimijoille, tutkijoille ja poliittisille päättäjille yhdistämään asiantuntemusta ja kokemusta radikalisoitumisen torjumiseksi. Työryhmien työskentelystä tuotetaan englanninkielisiä julkaisuja, jotka ovat kaikkien luettavissa RAN:in sivuilla.

Tästä pääset tutustumaan RAN- verkoston sivuihin 

Sosiaali- ja terveysministeriö on kääntänyt (virkamiestyönä) osan RAN-julkaisuista suomeksi. Suomenkielelle käännettyjä julkaisuja löydät alhaalta klikkaamalla julkaisun otsikkoa:

Lapset ja nuoret

Toimintatavat

Riskit ja niiden arviointi

Exit-toiminta

Väkivaltainen radikalisoituminen ja ekstremismi Euroopassa

Vierastaistelijat ja palaajat

Väkivaltaisen ekstremismin ehkäisy - poliisin toiminta