Nimellä ja naamalla - Ankkuripoliisit somessa

Julkaisuajankohta 17.3.2023 11.18
Kolumni

Ankkuripoliisit haluavat rakentaa luottamusta ja auttaa, somessakin

Sosiaalisesta mediasta on tullut meistä monelle työkalu. Somella on hyviä puolia: sillä tavoitetaan sellaisia ihmisiä, joita emme reaalimaailmassa tai verkkopalveluilla tavoittaisi. 

Poliisit ja muut ankkuritiimiläiset kertoivat mielipiteitään somesta, kun poliisin ennalta estävän työn ammattilaiset kokoontuivat Poliisiammattikorkeakoululla. Pääsin itse kertomaan sosiaalisen median ohjeiden uudistuksesta ja samalla kysymään ankkuritiimiläisiltä, miten some heidän työssään toimii.

Poliisi on somessa, koska ihmisetkin ovat. Ennalta estävän työn ammattilaisten mukaan somessa on onnistuttu muun muassa siinä, että on kyetty olemaan tavoitettavissa. Nuoret ovat osanneet olla yhteydessä - vaikeistakin aiheista. Usein tätä edeltää oikea tapaaminen mutta yhteys jatkuu somessa. 

Somen sisällöistä ovat toimineet niin suunnitellut videojulkaisut kuin asiakkaan itsekuvaamat videot, joissa ankkurilaiset tai poliisit ovat esiintyneet. Somen avulla on voitu myös ennalta estää esimerkiksi uhannut tappelu. Somessa oleminen madaltaa nuorten kynnystä olla yhteydessä poliisiin.

Ankkuritiimiläisiä motivoi someen ajan tasalla pysyminen ja se, että ollaan siellä missä nuoretkin. Some on nuorille luonnollinen asiointikanava, jolla tavoitetaan monia ja luodaan yhteyksiä. Some rikkoo myös alueellisia rajoja ja kutistaa etäisyyksiä. Somepoliisit voivat toimia tasapuolisesti eri alueilla poliisilaitoksensa tehtävissä.

Ankkuritiimiläiset ja somepoliisit toivovat selkeitä ohjeita työorganisaatiossa, sekä haluavat jakaa vinkkejä ja havaintojaan. Hyvä somettajan esimies antaa selkeät ohjeet ja raamit ja samaan aikaan vapauden toteuttaa työtä raamien sisällä. Viestinnän ja esimiesten tuki on tärkeää somessa toimiville.

Some on poliisin työkalu, jota tulisi käyttää yhtenäisesti. Se ei ole irtain työstä, työ vain tehdään somessa. Somessa toimivat poliisit toivovat koulutusta, verkostoitumista ja selkeitä ohjeita. 

Luottamus on edellytys toimia kansalaisten parissa, arvioivat päivän osallistujat. Somessa toimiva poliisi antaa kasvot poliisitoiminnalle. Erityisesti nuoret on helpompi tavoittaa, kun lähestyjänä on ihminen, ei virasto. 

Omiin silmiini somessa toimivien poliisien ja muiden ankkuritiimiläisten ajattelu tukee ja vahvistaa suoraan poliisin strategisia tavoitteita. Avoin ja kasvollinen työ lisää luottamusta. Nuoriin käytetty työaika on meidän kaikkien etu ja auttaa rakentamaan toivottua tulevaisuutta. Vuorovaikutuksen mahdollisuus antaa myös äänen nuorille.

Ylitarkastaja Anna Lind
Twitter @AnnisLind
Poliisihallituksen esikunta, viestinnän vastuualue
Poliisin sosiaalisen median ohjeen uudistamisen vetäjä